Referendum pentru monarhie in Romania

Monarhia Salveaza Romania
Ma numar printre cei care l-au acuzat pe Emil Constantinescu de lipsa consecventei deoarece a promis reinstaurarea monarhiei, dar a preferat sa-si conserve functia de presedinte cand s-a vazut in scaun. Ajung insa, zilele acestea, sa ii apreciez macar sinceritatea cand a declarat ca nu era momentul. Eu nu sunt un monarhist din tata-n fiu, sunt un republican convins de utilitatea institutiei monarhice in haosul politic romanesc.
Din aceasta perspectiva, hai sa analizam pertinent situatia actuala. In Romania republicana unde masa mare a populatiei nu isi cunoaste istoria adevarata, ba chiar a imbratisat deceniile de masluire a acesteia:
1. nu avem un referendum care sa fi confirmat ca poporul vrea sa redevenim monarhie,
2. nici nu avem un referendum care sa confirme ca ramanem republica!
Iata cum vad eu traducerea acestei chestiuni.
„Nu e momentul” se aplica la fel de bine acum ca si in 1996.
„Nu e momentul” este la fel de actual deoarece poporul inca nu a facut schimbari majore in consistenta gandirii si culturii sale pentru a fi deschis la o solutie pertinenta. Din contra! Au trecut inca 15 ani peste noi si nu ne-am educat romanii cu privire la realitatea lor politico-istorica. Ba chiar am permis ca un invatamant de stat din ce in ce mai aberant sa ne indobitoceasca noile generatii. Totusi e bine ca de vreun an incoace ne bucuram de unele initiative de informare in spatiul public… initiative aproape inexistente anterior.
Pericolul organizarii unui referendum privind forma de guvernamant il vad insa cu atat mai mare cu cat stim clar ca anul 2013 va fi un an al schimbarii Constitutiei. Liderii USL au afirmat asta cu subiect si predicat. Nimic rau in asta, avem imperioasa nevoie de o Constitutie cu adevarat de bun-simt si de un cadru mai putin flexibil pentru un presedinte „jucator”.
Mereu inainte de alegeri auzim diversi lideri vremelnici din partide declarandu-si afilieri monarhiste pentru a motiva inca o data dezamagitii regalisti sa le ofere un procent suplimentar in scorul final. Mereu insa ii privim ancorandu-se in functii republicane ulterior fara a mai face ceva ,concert si oficial vorbind, in privinta monarhiei in cursul mandatului obtinut. Numai vorbe, declaratii, promisiuni…
Dar iata ca acum ni se prezinta oportunitatea de a avea mult-visata incercare de a modifica prin noua Constitutie inclusiv forma de guvernamant.
Cu toata bucuria de moment, nu imi pot stapani un semn de intrebare: cu un popor 85-90% favorabil republicii din lipsa unei culturi istorico-nationale, chiar vrem un rezultat oficial zdrobitor impotriva reinstaurarii monarhiei pe care sa il poata invoca decenii de acum inainte republicanii?
Cata vreme populatia nu este intrebata, nu putem cuantifica exact predilectia catre monarhie. Dar nici catre republica! Insa cerand poporului sa-si exprime un punct de vedere clar inainte sa ne dam ocazia de a-l informa in consecinta, nu facem tocmai deserviciul final monarhiei in Romania condamnand-o la un „dusman” perpetuu (rezultatul referendumului), Nemesis ce poate fi legal invocat de catre orice republican cand ne-ar fi lumea mai draga?
Sunt pentru schimbare, dar nu sunt pentru oferirea pe tava a mijloacelor de a decapita miscarea monarhista doar din graba populista a unor politicieni de a mai impusca cateva procente electorale.
Monarhia Salveaza Romania !!!
 
Publicitate

4 responses to “Referendum pentru monarhie in Romania

  1. Monarhia ar trebui reinstaurată la fel cum a fost instaurată republica, nici atunci n-a fost făcut referendum! Dar politrucii noştri veşnic de vremelnici uită asta…

    • Petre, de acord cu tine, dar cum putem noi sa facem asta? Vezi tu cateva sute de mii de romani iesind in strada pentru reinstaurarea Monarhiei? Luptand pentru asta? Cand noi nu am fost in stare sa iesim in strada sa ne aparam votul liber exprimat la referndum? Am preferat sa stam linistiti in casa si sa-i lasam pe altii sa decida pentru noi. Si la cum vad poporul asta tare mi-e teama ca multa vreme de-acum incolo altii vor decide pentru noi.

  2. Referendumurile pentru constitutie din ’90 incoace au validat in mod parsiv republica ilegitim declarata in 1847 motiv pentru care, de fiecare data, am votat NU. Romania nu-i o tara de referendum, nu-i o tara de alegeri … impartasesc temerea legata de modul de desfasurare a unui referendum pentru a decide forma de guvernamant.

    • petru mihali

      Dane, da’n ’47 câţi au ieşit în stradă pt instaurarea republicii!?
      Ştiu că nu-i „corect politic”, da’ să aştepţi ca să iasă românii în stradă pt asta… apoi poţi să aştepţi mult şi bine!!! Asta-i o naţie care se conduce cu biciul, nu cu simţul civic, că p-ăsta l-au anihilat aproape-n totalitate cei 43 de ani de socialism! 95% din noi nu au habar cum ar fi să trăim într-o monarhie… iar cei care mai avem habar nu prea putem să-i convingem pe restul.
      Din păcate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s