„Lech Aleksander Kaczyński, noul rege al Poloniei” sau „Umbra lui Base la Cozia”

Nu vreau sa minimizez in nici un fel tragedia Poloniei, a polonezilor sau a familiilor celor implicati in accidentul aviatic. Nu am si nu am avut nici in timpul vietii si activitatii sale politice simpatii sau antipatii fata de defunctul presedinte Lech Kaczyński. Dar ma simt zgandarit de un principiu.

Am vazut ca si in Polonia, cu toata durerea resimtita in aceste momente, o mare parte a populatiei manifesta impotriva deciziei de a-l inmormanta pe fostul presedinte la Wawel, locul unde odihnesc regii Poloniei. Aici nu pot sa nu marai si eu un pic. Cred ca n-ar trebui amestecate emotiile si speculatiile provocate de tragedia accidentului cu gestul politic si strategia de imagine implicate de locul decis pentru inmormantare.

Adica, daca accidentul ar fi avut loc dupa ce i se termina mandatul, ar mai fi considerat cineva ca merita acest loc de veci? Numai felul si momentul in care moare un presedinte in functie decide cumva cat de mari trebuie sa fie onorurile care ii pot fi acordate?

Pe principiul asta, in lipsa unui castel regal, ma intreb acum de ce americanii nu i-au gasit loc de eterna odihna lui Kennedy in Statuia Libertatii? Mai mult, daca maine-poimaine crapa matusalemica aeronava prezidentiala a lui Zeus deasupra Atlanticului in drum spre partenerul strategic, noi trebuie sa-i pescuim ilustrele ramasite ca sa le inmormantam la Putna? Ca nu stiu daca ne lipim de casa regala sa-i dea doi metri patrati la Peles sau Palatul Elisabeta. Da’ poate ne reorientam si cumparam un loc la Cozia…

5 responses to “„Lech Aleksander Kaczyński, noul rege al Poloniei” sau „Umbra lui Base la Cozia”

 1. Ar mai fi o soluție. Facem cheta si ii cumpărăm loc de veci în cimitirul Ghencea, lîngă Ceașcă. Deși nici lîngă Ceaușescu nu prea îl vad bine pe Base. Mi-e sa nu se răsucească nea Nicu în mormînt. 😆

 2. Mi-a fost teama sa te lepsuiesc 😀
  M-am gandit ca tu esti prea serios pentru jocurile astea.
  Nu ca eu as fi prea tanara.
  Promit ca nu o sa se mai intample.
  O seara buna!

 3. Pingback: EBA si Cu ce a gresit Caucazul de Sud « Hai ca se poate!

 4. Pingback: Cărtărescu prins intre admiratia pentru Basescu si ura pentru PNL si PSD « Hai ca se poate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s