Cazul Catalin Voicu – cazul Cristian Diaconescu (legaturi sau corelatii?)

Ma intrebam acum vreo doua zile, dupa escaladarea scandalului Voicu, cat de bine infipte in sistem si cat de multe tentacule are aceasta caracatita despre care ni se vorbeste non-stop in ultima vreme. Tot intrebandu-ma asa, teoretician al conspiratiei cum sunt, mi-a filat un bec si, brusc, scanteia m-a luminat pentru o clipa. Amintesc tuturor ca acest blog este produsul mintii mele proprii si personale, iar corelatiile pe care mi le dicteaza mie experienta sunt plauzibile, dar strict subiective. Iata unde ma duce pe mine gandul:

Pe de o parte, am un Cristian Diaconescu santajat inainte de congresul care l-ar fi putut confirma in fruntea PSD. El isi da voturile lui Geoana, dar public admite ca a fost santajat. Nu ne explica de catre cine, de ce sau daca gestul sau de a renunta a fost facut pentru a respecta sau infrunta santajistul. Stim, in plus, ca el a fost aproape impins spre aceasta candidatura de catre Miron Mitrea, cel mai des acuzat de basescianism om al PSDului.

Dupa cateva ore de justa revolta impotriva colegilor care nu i-au fost nicicum alaturi in situatia creata, Diaconescu demisioneaza din partid si trece la independenti. Il ia cu el si pe Marian Sarbu, cel pe care in urma cu trei luni Zeus il invita sa fie din nou ministru intr-un guvern care n-are nici in clin nici in maneca cu social-democratia. Amandoi se fac frati cu Oprea pe care il linsau public pentru tradare cu numai cateva zile inainte si se auto-declara alternativa curata a stangii pentru Romania. Decid sa devina partid de centru-stanga in ciuda liberalilor independizati pentru a putea sustine puterea. Macar ei aveau ceva in comun cu dreapta,… Baietii nostri isi impart functiile de conducere, se pupa cu cine trebuie si primesc sediu pe Kiseleff, ies pe post sa-si faca reclama si sa cheme recrutii la adunare, declara razboi PSDului pe fata si incep ofensiva.

Pe de alta parte, am un Catalin Voicu, imagine vie a descurcaretului buticar al ultimilor ani, caruia ii rasar o serie de stenograme bine periate pentru a ne arata adevarata fata a politicianului de stanga: corupt deghizat in binefacator al maselor, mafiot cu dulapul plin de dosare despre toti si toate, agramat cu ifose de agent secret care-ti vorbeste in coduri. Condamnat a priori de burdihanul plin de cartofi si icre negre, miza politica a avizului cerut in Senat pentru arestarea sa paleste in fata mizei reale: cea mediatica. Acest aviz nu este necesar, actele, faptele sau vorbele sale nu au fost facute in calitate de om politic. Sunt sigur ca “organele” stiu asta foarte bine, dar un aviz cerut cui nu trebuie insotit insa de premeditata scapare a stenogramelor catre presa are un efect de mii de ori mai mare. Poate rezultatul final al acestor demersuri legale impotriva lui Voicu nu-l vor afla sau retine multi dintre noi peste cativa ani, dar stenogramele sigur ni le vom aminti.

Ma dau un fel de Mel Gibson in “Teoria Conspiratiei” si iau ziare, stiri si site-uri la puricat. Concluzia mea:

“Bai, Mitreo, baga intelectualu’ ala la inaintare c-avem noi grija. Nu mori tu ca nu te faci presedinte de data asta”, spuse Zeus stiind ca Diaconescu are deja dosarul pregatit. Ca doar oricand e bine sa ai in buzunar concurenta. Si cine are puse la punct serviciile si telefoanele si institutiile? A-ha! Dar, n-au contat pe faptul ca omul folosit si de ai lor in anumite ocazii, Voicu, joaca si-n hora colegilor de partid. Ca doar si ei au nevoie de oameni d-astia, asa, buni la toate, Gigi cu canalizarea, Nelu de la gaze…, intelegeti voi! Sa rezolve problemele e important, nu sa vina la sedinte in Senat.

Eh, acu’ alternativa indignatului Diaconescu la tra-dependenti devenea chiar tentanta. Ce mai lovitura de imagine, de doctrina, ce mai impact la tineret! Dar micutu’ e indarjit. Plin de draci, dornic de sange. Vrea si el ceva: razbunare.

Si-atunci de ce sa nu i-o dam? Pai pot sa le ia gatu’ la toti? Cam greu, ca-s prosti, da’ multi, nenica! Dar hai ca incercam cu Geoana… Si, intre timp, il scoatem de la cald, unde-l tineam de vreun anisor, pe Voicu. Asa la misto, de diversiune. Oricum, cu probele astea scoase la spalat in public inainte de proces, are sanse sa se scoata. Dar scopul scuza mijloacele. Si in plus, cel mai important, da bine pe post, nu-i asa? Cine dracu’ mai ia in seama ca noi cumparam rachete vechi si bagam miliarde altora in buzunare? Doar o sa avem si noi scut, o sa fim si noi in randul lumii. Pai, nu se poate sa nu cotizam si noi ceva pe la partenerul strategic: ne mai dotam cu niste arme, mai ratificam vreun acord…

In Romania in care mi se scoala mie dimineata, nu ma mai intrebati de ce imi suna atat de credibil!

2 responses to “Cazul Catalin Voicu – cazul Cristian Diaconescu (legaturi sau corelatii?)

  1. Vreti un alt punct de vedere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s